Den tekniska undersökningen visar att det är denna pistol som kvinnan på Notviken sköts med. Men man har inte kunnat säkra fingeravtryck och dna-spår på vapnet. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Kvinna sköts fem gånger i huvudet på Notviken – orsaken: Bråk om fälgar

Uppdaterad
Publicerad

Bråket på stranden om de försvunna fälgarna ska ha slutat med att den 20-åriga mannen avlossade åtta skott mot den kvinnan i 25-årsåldern. Fem av skotten träffade kvinnan i ansiktet, de övriga tre i kvinnas överkropp.

Nu åtalas fyra män – en för mord och de tre andra för medhjälp till mord.

Under tisdagen kommer SVT Nyheter Norrbotten publicera en längre intervju med åklagare Jonas Fjellström men han bekräftar nu att det var fyra fälgarna som varit upprinnelsen till skjutningen den 30 juli, förra året, på en badstrand strax utanför Luleå centrum. Något som Norrmedia var först att rapportera om.

– Det är fälgar det primärt ska ha handlat om, det eller andra bildelar men det är något mer oklart, säger åklagare Jonas Fjellström.

Fälgarna försvann av okänd anledning från ett förråd som den mördade kvinnan ska ha haft tillgång till. De försvunna fälgarna ska ha tillhört en 23-årig man som ingick i kretsar kring det kriminella nätverket Shottaz.

20-åring med gängkoppling pekas ut som skytten

I december gav åklagaren beskedet om vem som ska ha varit skytten: en 20-årig man med kopplingar till gängmiljön i Stockholmsområdet.

Han dömdes under sin tid som häktad  för ett rån på Hertsön i Luleå 2020. I det målet åtalades han tillsammans med en annan man som ingick i det kriminella nätverket ”Filterlösa grabbar”, en undergrupp till kriminella nätverket Shottaz. Den mannen sköts till döds i Rinkeby i somras.

Dessutom åtalas en 33-åring från Stockholm för medhjälp till mord.

Misstänkta männen från Luleå

Ytterligare två män från Luleå åtalas för medhjälp till mord. Den ena av dem är en 19-årig man från Luleå som sedan tidigare dömts för flera grova våldsbrott. En 33-årig man från Luleå åtalas också för medhjälp till mord.

Både 19-åringen och 33-åringen dömdes kort inpå mordet till fängelsestraff i två andra grova våldsdåd.

Alla fyra åtalade män förnekar all delaktighet i mordet men åtalet ska bygga stort flera vittnesuppgifter och kartläggning av telefontrafik.

Skytten pekades ut i förhör

Den 33-åring som först misstänktes för mordet pekas enligt uppgifter till Norrmedia ut som den som varit högst delaktig till de händelser som lett fram till skjutningen på badplatsen. Mannen har även i förhör till polisen, pekat ut 20-åringen som den som skjutit kvinnan.

Uppgifter som han därefter dementerat.

Viktor Banke, den 20-årige mannens advokat, uppger att hans klient nekat till brott och all inblandning i brottet.

– Förklaringen till det som inträffat kommer vi att lägga fram under huvudförhandlingen, säger han.

Din klient har ju pekats ut som den som skjutit kvinnan av ett vittne. Vad finns det för förklaring till det?

– Jag vill återigen inte föregripa huvudförhandlingen men det går att ifrågasätta om vittnet är trovärdigt.

På vilket sätt som vittnet inte ska vara trovärdig vill inte Viktor Banke utveckla förrän under huvudförhandlingen.

Under dagen kommer en längre intervju med åklagare Jonas Fjellström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vår reporter Filip Hannu berätta mer om de misstänkta männen, som åtalas under tisdagen, i videoklippet. Foto: SVT/Arkiv

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.