I Nybyn stängdes vattnet av helt i flera dagar. På torsdagskvällen kom räddningstjänsten till byn och servade invånarna. Foto: SVT

Fortfarande bevattningsförbud i Överkalix

Uppdaterad
Publicerad

Vattenförsörjningen fungerar nu som vanligt i Överkalix kommun. Trots det har man fortfarande kvar bevattningsförbudet i centralorten. – Vi vill säkerhetsställa att det verkligen håller för produktionen, säger Kenneth Sköld på tekniska avdelningen.

Förra veckan införde Överkalix kommun bevattningsförbud i hela centralorten, alltså att ingen får tvätta sin bil eller vattna sin gräsmätta. Vattenförsörjningen stängdes även av helt i tre närliggande byar. Men sedan i lördagsmorse har alla invånare i kommunen kunnat bruka vattnet.

”Lika lättad som när Sverige gjorde mål”

Det var natten mellan fredag och lördag som man hittade, och reparerade en vattenläcka. Den trasiga brunnen är fortfarande inte reparerad, men i och med att läckan är fixad kan kommunens invånare nu bruka vattnet som vanligt.

– Det var ju marknad i helgen som passerade och det har gått jättebra. Vilken lättnad! Jag blev lika lättad som när Sverige gjorde mål i VM, säger Kenneth Sköld, teknisk chef på tekniska avdelningen.

När kommer ni uppföra med bevattningsförbudet i centralorten?

– Vi överväger att göra det snart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.