Lång väntan på ambulans i Pajala

Uppdaterad
Publicerad

Pajala kommun har landets sämsta responstid på ambulansutryckningar.De som larmar får vänta nästan 37 minuter på ambulans. I de flesta norrbottenskommuner är väntetiden mellan 11 och 15 minuter.

Väntetiden på ambulans i Pajala kommun har blivit nästan sju minuter sämre de senaste sex åren.

– Är man i den situationen att man behöver ambulans är varje minut för lång. Det är ju alldeles säkert resursbrist som gör att det är så men det är naturligtvis inte bra, säger Margot Svedkvist Junosuando.

Jag tycker att det tar alldeles för lång tid, säger Karin Fors Junosuando.

– Men vi har ju brandstationen här i Junosuando och de har ju den lilla bilen med hjärtstartare, säger Östen Ruotima Junosuando.

– Vi har haft IVPA, som är i väntan på ambulans här i Junosuandeo men det känns som om att de resurserna också blivit mindre. Positivt är dock att man kan se ambulanshelikoptern lite oftare nu för tiden, säger Margot Svedkvist Junosuando.

Bor man på landsbygden så tar det tid

Länsansvarig för ambulanssjukvården, Stig Holmberg säger till SVT Nyheter att människor valt att bosätta sig i glesbefolkade områden och då  får man leva med att det tar tid.

LÄS MER: Lång väntan på ambulans i Pajala

Angående ambulanshelikopterutryckningar säger han att det är en medicinskt bedömning som görs från fall till fall.

LÄS MER: De väntar längst i Sverige på ambulans

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.