I klippet möter du snöröjaren Lars Lindgren och Rånebon Ulrica Ljungberg som skottar för egen maskin. Båda positiva trots den stora snösmockan i Norrbotten. Foto: Joakim Nordlund

I Råneå är snöröjaren vardagshjälte: ”Hjälper gamla tanter som inte är kunder”

Uppdaterad
Publicerad

Norrbottens kustland är färgat vitt som i en vintersaga. Men det stora vemodet har inte rullat in. Åtminstone inte i Råneå där traktorförarna blivit något av vardagshjältar.

– Folk är glada och vinkar när jag kommer, säger snöröjaren Lars Lindgren.

Han har fullt upp under snöinfernot. Lars Lindgren sköter snöröjningen utanför kommunens lokaler och kyrkan. Utöver det har han 65 privatpersoners uppfarter att ta hand om i Råneå – plus några extra.

– I normala fall är ett arbetspass ungefär tolv timmar, men idag blir det längre. När jag ser gamla tanter och gubbar ha det kämpigt så försöker hjälpa dem fast de inte är kunder, säger han till SVT Nyheter Norrbotten.

80 centimeter väntas under helgen

Nu laddar han upp för att det ska komma 80 centimeter snö under helgen.

– Det är hektiskt, men när jag kommer blir folk som är insnöade så glada och det känns jätteskönt att kunna hjälpa till, säger Lars Lindgren.

”Vem behöver gymmet?”

En som tvärtemot går emot snöskottning med maskinhjälp, är Rånebon Ulrica Ljungberg. Och det kräver såväl kraft som tålamod för att hålla infarten och altanen snöfri.

– Det räcker med det här, det räcker och blir över. Vem behöver gymmet?, frågar hon sig men har ett tydligt mål med slutresultatet:

– Altanen ska vara ren och fin som ett dansgolv. Jag har på skoj sagt till en kompis att det blir dans i afton i vinteryran!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.