Luleå Stadshus Foto: SVT/Arkiv

Luleå blir förvaltningsområde för samiska och meänkieli

Uppdaterad
Publicerad

Luleå blev i dag förvaltningsområde även för samiska och meänkieli, enligt ett regeringsbeslut.

”Jag är jätteglad” säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S).

Regeringen beslutade i dag att ansluta åtta nya kommuner och två landsting till förvaltningsområdena för finska, samiska och meänkieli.

”Vi är redo”

Luleå blev den sjunde kommunen i landet som inför ett förvaltningsområde för meänkieli och den 22:a kommunen som inför ett förvaltningsområde för samiska.

Och eftersom finskan redan finns med i förvaltningsområdet så kommer tre minoritetsspråk att representeras i kommunen.

– Jag är jätteglad och det är klart att vi är redo för det här. Vi har ju själv ansökt om det, säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke.

I de kommuner som ingår i förvaltningsområdet ska de nationella minoriteterna kunna använda sitt språk i kontakt med myndigheterna, både skriftligt och muntligt.

”Betyder mycket”

Det är Luleå kommuns ansvar att se till att det finns personal som behärskar de olika språken.

Dessutom ska kommunen i fortsättningen erbjuda förskola och äldreomsorg där det talas finska, samiska och meänkieli.

– Dagens beslut betyder mycket för de som talar meänkieli och samiska i vår kommun. Det vet vi efter våra samråd om minoritetsspråken att ett förvaltningsområde prioriteras högt så vi är mycket nöjda, säger Yvonne Stålnacke

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.