Väktarskolan förlorade första ronden mot Region Norrbotten. Men Patrik Nicklasson, vd Väktarskolan i Boden, rustar för en ny strid. Foto: Erica Larsson/SVT/Marcus Perjus/SVT

Kontraktsbråket i Norrbotten – Väktarskolans krav får avslag

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten går på Region Norrbottens linje. Den avslår vaktbolaget Väktarskolans krav att ogiltigförklara det nya bevakningsavtalet i väntan på rättslig prövning.

– Regionen måste ha ordningsvakter, säger rådman Eva Beselin.

Som SVT tidigare berättat har Region Norrbotten rivit upp väktarskolans avtal och även uteslutit vaktbolaget från den nya upphandlingen. Istället tecknade man avtal med Avarn security – trots att det kostar 100 000 kronor mer i månaden.

Region Norrbotten motiverade beslutet med att Väktarskolan ”begått ett väsentligt kontraktsbrott” och även ”gjort sig skyldig till ett allvarligt fel i yrkesutövningen.” – utan att vilja förklara formuleringarna närmare.

”De måste ha ordningsvakter”

Men Väktarskolan har överklagat upphandlingen till förvaltningsrätten som kommer att besluta i frågan om två till tre månader. I väntan på det har vaktbolaget krävt att det nya avtalet med Avarn security, som började gälla från 6 maj, ska ogilltigförklaras men rätten avslår det yrkandet.

– Regionen har redan ingått avtal och då kan vi inte fatta ett beslut om att avtalet inte får fullgöras, säger rådman Eva Beselin och fortsätter:

– Det som har framkommit är inte tillräckligt för att låta regionen stå utan väktartjänsten. Det går inte att bedriva viss verksamhet annars. De måste ha ordningvakter, det är bara så, och då väger det tyngre än det som Väktarskolan har anfört.

Kan man dra någon slutsats av det beslutet inför domstolsprövningen?

– Nej, säger Eva Beselin.

Regionen vill inte kommentera

Region Norrbottens talesperson, verksamhetschefen Anders Blomqvist, vill inte kommentera rättens beslut.

– I dagsläget så ligger regionen i tvist och därför har vi inga kommentarer. Den rättsliga processen får ha sin gång, säger han.

Även Väktarskolans vd Patrik Nicklasson har förståelse för beslutet.

– Rådmannen har tillämpat behovs- och proportionalitetsprincipen och det är en rimlig bedömning att sjukhusen inte ska stå utan ordningsvakter tills det här är avgjort.

Rustar för ny strid på annan arena

Men även om Nicklasson hoppas på förvaltningsrättens slutliga bedömning så gör han sig beredd på en ny strid på en annan arena.

– Jag samlar just nu ihop så mycket material som jag kan för att anmäla regionen till justitiekanslern som då kommer att granska regiondirektörens agerande i det här fallet, säger Patrik Nicklasson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.