Joel Rohaut Keskitalo från Kiruna har byggt en replica av jeepen som är med i storfilmen Jurasic park. Foto: PrivatVisa alla (7)
Visa alla (7)

Förverkligade sin dröm – byggde kopia av bil från storfilmen

Publicerad

Joel Rohaut Keskitalo från Kiruna har förverkligat en barndomsdröm genom att bygga replika av en bil från den klassiska storfilmen Jurassic Park.
– Jag har fått höra att det här är någon form av ålderskris, men det var något som måste genomföras, det var en barndomsdröm och det är ju ingen HD i alla fall, säger han och skrattar.

Det finns filmfantaster som samlar på olika memorabilia och de som väljer att sy egna kläder eller dräkter från filmer och håller på med cosplay.

Joel Rohaut Keskitalo från Kiruna har tagit det hela ett steg längre än så så han byggt en replika av en bil som fanns med i Steven Spielbergs klassiska film Jurassic Park som hade biopremiär 1993.

Jeepen är av modellen Wrangler och används bland annat i en av de mest ikoniska scenerna när karaktärer i filmen försöker fly från den gigantiska dinosaurien Tyrannosaurus Rex.

27-årige Joel Rohaut Keskitalo är självklart ett stort fan av filmen som han såg när han var liten.

– Jag tror nog att man kan väl kalla mig för nörd va? Det måste man vara om filmen fortfarande hänger med en idag och man gör det här, säger Joel Rohaut Keskitalo.

En av två i Sverige

Det ska endast finnas en likadan replika i hela Sverige.

– Det är häftiga jeepar som man lätt känner igen om man jämför med andra filmbilar som den i ”Knight rider” eller ”Smokey and the bandit” till exempel. De skulle jag knappt känna igen, men den här känner du igen direkt.

Efter att ha letat i tre år hittade han äntligen rätt modell i Gällivare. Bilen har sedan tagit drygt ett år att bygga om och den är av samma modell och årsmodell som de i filmen. Det finns dock några detaljer kvar innan den kan räknas in som en fulländad replica.

– Jag har dekalerna men inte själva dörrarna, de är grymt svåra att få tag i. Ljusrampen har jag inte hunnit montera ännu, sen är vinschen som var med i filmen är också väldigt speciell att få tag i.

Efter bygget tillhör Joel Rohaut Keskitalo numera en community och facebookgrupp vid namn "Jurassic park motorpool" som samlat information om bilbyggandet och bland annat hjälpt filmstudion att bygga jeeparna som använts i den nya filmen.

Ska ställas ut

I helgen har den femte och senaste Jurassic Park-filmen premiär och då kommer bilen att ställas ut vid biografen i Kiruna.

Dagarna innan ska bilen besiktigas och när han körde en testrunda väckte bilen Kirunabornas uppmärksamhet.

– Jag körde till en lekpark i närheten för att se att allting håller ihop innan besiktningen. De som man passerar vrider ju på huvudet och kollar efter den, så folk verkar känna igen den.

– En kille kom till och med fram och gav den beröm, så det ska bli spännande att se vad man får för reaktioner när man kan använda den på allvar.

Vart åker du med den först?

– Jag har lovat familjen att det oavsett väder blir det att köra nercabbat och köpa mjukglass, även om det skulle krävas skoteroverall.

Joel Rohaut Keskitalos bilbygge kommer att ställas ut vid biografen i Kiruna i samband med premiären av den nya Jurassic park-filmen. Foto: Privat

Genre: Sci-fi, äventyr.

Sverigepremiär: 3 september 1993.

Regissör: Steven Spielberg.

Skådespelare: Sam Neill, Jeff Goldblum, Laura Dern, Samuel L Jackson, Richard Attenborough.

Intäkter: Drygt en miljard US dollar.

Vann tre oscars för bästa specialeffekter, bästa ljud och bästa ljudredigering.

Uppföljare: Filmen har fått fyra uppföljare och den senaste ”Jurassic World; Fallen Kingdom” har biopremiär nu i helgen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer