Det är fotograferna Hans-Olof Utsi, Johan Ylitalo och Caroline Långström som tagit bilderna på bland annat Kebnekaise, Kaisepakte och Tolpagorni. Foto: Caroline Långström

Fjällvärld lyser upp viadukter under nya E10 i Kiruna

Publicerad

I nya E10:ans åtta viadukter i Kiruna installeras konst, så kallade ljusplåtar med fotografier. Det är motiv från Kirunas fjällvärld som Kebnekaise, Kaisepakte och Tolpagorni.

Nya E10 förbi Kiruna öppnas för trafik den 27 oktober. Det finns åtta viadukter i den nya dragningen som går norr om Kiruna, sträckan är sju kilometer lång och går från Tuolluvaara i öster till Luossavaara i väster.

”En mörkerupplevelse”

I viadukterna har ljuskonst installerats. De belysta fotografierna upplevs bäst när det är mörkt – och viadukterna ska skapa en säkrare miljö för fotgängare, cyklister och skidåkare.

– Det här är en mörkerupplevelse, för bilden framträder väldigt bra i mörker, säger Charlotta Blind projektledare för Trafikverket.

Bilderna har tagits av fotograferna Hans-Olof Utsi, Johan Ylitalo och Caroline Långström.

Se bilder och hör Charlotta Blind i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.