Robert Bernhardsson (S) kommunalråd Jokkmokk Foto: SVT

Frånvarande kommunalråd i Jokkmokk får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S) fick i dag kritik av revisorerna för sin frånvaro på mötena i Norrbottens e-nämnd.

Kommunens stol har stått tom vid sex av tolv sammanträden sedan 2015.

Länets fjorton kommuner har varsin representant e-nämnden som ska fatta gemensamma beslut om digitaliseringar och effektiviseringar.

Och dessutom möter kommunerna marknaden som en gemensam kund när det gäller informations-och kommunikationsteknik.

25 procents närvaro

Men trots att alla säger sig värna om e-nämnden är det ett väldigt blandat resultat när det gäller närvaron.

Sex kommuner har varit med på alla möten och är alltså 100-procentiga – Arjeplog, Kalix, Luleå, Pajala, Piteå och Älvsbyn. Men Jokkmokk Kiruna, Överkalix och Övertorneå har bara 25 procent närvaro och har alltså missat tre av fyra möten under 2017 och 2018.

”Vi kan konstatera att det finns ett antal ledamöter i nämnden som inte deltar vid nämndens sammanträden i tillfredsställande utsträckning.” skriver Jokkmokks kommunala revisorer och riktar därmed kritik mot sitt eget kommunalråd.

”Måste bli bättre”

– Det är klart att min närvaro varit för låg och att jag måste bli bättre på det. men ibland krockar mötena med andra möten. Nu måste vi lyssna på revisorerna och prioritera ned andra viktiga frågor till förmån för e-nämnden.

– Vi är ett antal personer som behöver snäppa upp oss och bli bättre på närvaro, säger Robert Bernhardsson.

Han menar att digitalisering och informations-och kommunikationsteknik är viktiga framtidsfrågor, inte minst för en inlandskommun som Jokkmokk,

– Men tiden räcker inte alltid till. Det är ingen ursäkt, utan en förklaring. Här kan vi förbättra oss och så ska det bli också, säger Robert Bernhardsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.