Fria arbetskläder i vården

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år ska personalen inom vården och omsorgen i Bodens kommun få fria skydds- och arbetskläder.

Förslaget fanns i socialnämndens budgetäskande för 2017, men den nya kommunledningen  – Koalition för Boden – prioriterar åtgärden ett år tidigare. En miljon kronor avsätts nu i budgeten för 2016 så att inköpen av skydds- och arbetskläder kan göras  snabbare. 

Ansträngd ekonomi

Socialnämnden har under flera år haft en ansträngd ekonomi, men politikerna i Koalition Boden bedömer att underskotten minskar.

– Vi vill vara en bra arbetsgivare. Dessutom är det en erkänsla för det arbete som sker inom förvaltningen med att ta ned underskotten, säger Kenneth Backgård, vice ordförande i kommunstyrelsen och ledande inom Norrbottens Sjukvårdsparti.

Hemtjänsten har varit utan

Att få fria arbetskläder är ett gammalt önskemål från kommunanställda. Att förslaget nu lyfts i kommunbudgeten kommenterar Kenneth Backgård så här:

– Vi ser detta som en rättvise- och jämställdhetsfråga. På många andra håll är det självklart att den som har ett arbete där man utsätts för smitta och kroppsvätskor har tillgång till särskilda kläder. Men det har inte varit självklart i hemtjänsten.

Kommunfullmäktige kommer att ta ställning till förslaget i juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer