Hör Eva Martinsson, förvaltningschefen för barn-och utbildning, berätta vad kommunen upptäckte när de gick igenom Dundrets förskolas kölista. Foto: Linda Jones/SVT

Fristående förskola i Gällivare hoppade över barn i kölista – bröt mot skollagen

Publicerad

13 barn hoppades över när Dundrets förskola i Gällivare inte följde kösystemet. Enligt kommunen har den fristående förskolan därmed brutit mot skollagen.

Ett 20-tal barn går på Dundrets förskola i Gällivare. I maj 2021 stod 40 barn i kö till den fristående förskolan, som drivs av ett föräldrakooperativ.

Gällivare kommun har tillsynsansvar för fristående förskolor och när administratör gick igenom kölistan till Dundrets förskola upptäckte man att barn med kortare ansökningstid hade gått före barn med längre kötid, vilket inte är tillåtet.

Kommunen: Handlar inte om syskonförtur

Totalt handlar det om 13 barn som inte har erbjudits plats utifrån kötid, enligt en riktad tillsyn av Gällivare kommun. Det ska dock tilläggas att det endast fanns tre platser att fördela.

Det är tillåtet att använda sig av den så kallade syskonförturen, alltså att syskon till barn som redan går på förskolan har förtur. Men så är inte fallet i den här situationen.

Förskolan eftersträvar jämn åldersfördelning

Dundrets förskola vill endast uttala sig skriftligt till SVT Norrbotten. Styrelseordförande Viktoria Karlgren skriver i ett mejl att förskolan eftersträvar en jämn åldersfördelning i barngruppen. ”Vi har ett ansvar som huvudman enligt skollagen, att barngruppen har en lämplig storlek och sammansättning, därav har undantag från urvalsgrunden kötid skett i fåtal fall.”

Styrelsen skriver också att Dundrets förskola har svårt att uppnå en jämn åldersfördelning då det inte finns flera avdelningar att flytta barnen emellan. Nu vill styrelsen sätta sig ner med Gällivare kommun för att lösa den uppkomna situationen.

Hör förvaltningschefen för barn-och utbildning, Eva Martinsson, om händelsen i videon ovan.

Skolornas urvalsgrunder

Huvudmannen (alltså Dundrets förskola i detta fall) kan endast använda sådana urvalsgrunder som Skolinspektionen godkänner.

De urvalsgrunder som Skolinspektionen tidigare har godkänt är anmälningsdatum, syskonförtur, geografisk närhet och vissa verksamhetsmässiga samband, det vill säga att gå från förskola till skola.

Källa: Skolinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.