Fritids en miljö utan lugn och ro

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan var det 75 barn inskrivna vid Sjöparkens fritidshem i Gällivare.

I snitt brukade det vara 45 barn samtidigt på två fritidspedagoger. Då fick två skyddsombud nog och anmälde problemet till Arbetsmiljöverket för att få en förbättring. Ordförande i barn-  och utbildningsnämnden, Börje Johansson, (S), sa då till Nordnytt :

-Inom några månader borde vi kunna se över så att det fungerar bättre, sa han.

Nu ett år senare är det fortfarande bara två anställda fritidspedagoger på Sjöparkens fritidshem och kommunen riskerar nu att få betala vite på 300.000 kronor om de inte åtgärdar arbetsmiljöproblemen på fritidshemmen.                 

-Vi har agerat men det är uppenbart att det inte har varit tillräckligt, säger Börje Johansson.

På fritidshemmen i hela landet idag går det i snitt tjugo barn på en vuxen. Men i Gällivare ligger den siffran betydligt högre där är det cirka 30 barn per vuxen.

-Periodvis är man stressad. Vi är väldigt många som har fått högt blodtryck och det är ett stressymtom. Det händer ingenting annat än tillfälliga lösningar, säger fritidspedagogen Henny Larsson, som också är skyddsombud.

Löften om mer personal blev inte verklighet förra året men nu lovar kommunen än en gång att anställa.

-Vi genomför nu en handlingsplan på lång och kort sikt. På kort sikt tillför vi mer personal och på lång sikt så genomför vi en omorganisation, säger Börje Johansson.

-Det är barnen som får betala för det här. Har dom en vettig fritid så presterar dom också bättre i skolan, säger Henny Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolproblem i Norrbotten

Mer i ämnet