Fritidsgårdar i Luleå riskerar nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Just nu görs en översyn av Luleå kommuns fritidsgårdar. I en översynsrapport framgår att vissa fritidsgårdar bara har några besök i månaden. Förslaget är att lägga ner några av de sju fritidsgårdar som kommunen har.

Fritidsgårdarna finns på Björkskatan, Hertsön, Tuna, Örnäset, Bergnäset, Sunderbyn och Gammelstad. Nu föreslår en extern konsult att pengarna och resurserna ska fördelas på fyra fritidsgårdar och att fritidsgårdarna på Bergnäset, Sunderbyn och i Gammelstad ska läggas ner.

Enkätundersökning bland ungdomar

Utöver den externa rapporten har en enkätundersökning gjorts bland Luleåborna, varav de flesta ungdomar.

– Vi har fått in enkätsvar från 275 Luleåbor, varav de flesta ungdomar. Här ser vi att majoriteten vill att vi fördelar de pengar vi har på ett färre antal gårdar, säger Åsa Lundmark, chef för Ung i Luleå.

Mötesplatsen ”Navet” för unga mellan 16-25 år kommer bli fortsättning.

– Navet ska bli en naturlig fortsättning på den resa som unga idag startar på sin fritidsgård där de genomför mindre projekt och arrangemang. Navet ska erbjuda förutsättningar att realisera kreativa idéer och med det också ge ett större utbud av ungt kulturliv i Luleå, säger Åsa Lundmark.

Beslutas i juni

Luleå kommuns tjänstepersonal kommer skicka in ett förslag till beslut till kultur- och fritidsnämnden. Ärendet ska tas upp i juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.