Frivilliga bilkårister ska kunna hjälpa till vid till exempel olyckor och bränder i Norrbotten. Foto: SVT

Frivilliga bilkårister i Norrbotten sätts in vid kriser

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har tecknat en avsiktsförklaring med Motor- och Transportenhet Norrbotten, MTE. Det handlar om att frivilliga förare ska kunna rycka in vid olika slags kriser i samhället.

– Det här är helt frivilligt men rekryteringen av lastbils- och bussförare sker från yrkesverksamma eller före detta verksamma förare. Det är en kvalificerad grupp av förare vi ställer på fötter, säger enhetschefen vid MTE, Klas Göran Asplund.

Frivilliga i hela landet

Bakgrunden är att Frivilliga Automobilkårernas Riksförbund och Sveriges Bilkårers Riksförbund tidigare fått uppdrag av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap att bilda ett antal motor- och transportenheter över hela landet.

– Förutom skogsbränder kan förare sättas in vid exempelvis dammolyckor, störningar i samhällsstrukturen och transporter i övrigt, berättar Klas Göran Asplund.

Bygga upp

Från länsstyrelsens sida är man tillfreds med avsiktsförklaringen som skrivits med MTE.

– Vi har ju haft en nedrustning av totalförsvaret ganska länge. Nu vill vi bygga upp det här i hela landet och då är frivilliga försvarsorganisationer en viktig del av det, säger David Ström, samordnare för frivilliga försvarsorganisationer vid länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.