• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Foto: Walt Disney Animation Studios/TT

Frost 2 kommer på samiska

Uppdaterad
Publicerad

Uppföljaren till Walt Disneys succéfilm Frost ska även göras på samiska. Snart börjar jakten på samiska skådespelarröster.

Det är Sameradion och SVT Sápmi som rapporterar om det nya sammarbetet.

Den samiska versionen av filmen är ett samarbete mellan Samiska parlamentariska rådet (SPR), Samerådet och Walt Disney Animation Studios. Filmteamet har fått råd och stöd av ett samiskt arbetslag till vissa delar av filmen, efter en inspirationsresa till Sápmi.

– Vi är djupt stolta och tacksamma över möjligheten att samarbeta med Disney Animation. Vi gläds att samiska barn får se Frost 2 på deras eget modersmål. Vi är nöjda att komma med den här nyheten under FN:s urfolksspråkår, skriver de tre Sametingen och Samerådet i ett gemensamt uttalande.

Tidigare har Disney sagt att Frost 2 kommer till biograferna den 27 november. När Frost 2 på samiska släpps finns ännu ingen information om.

– Man kan säga att samarbetet mellan Walt Disney Animation och det samiska folket har utvecklats, säger Sametinget styrelseordförande Per-Olof Nutti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer