Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
FUB i Luleå om applikation för läsförmåga Foto: SVT

”Blir nog ett bra redskap för alla”

Publicerad

Dataspelsteknik ska hjälpa barn och unga i särskolan med läsförmågan. Det är tanken från Luleå tekniska universitets sida, en idé som Ingrid Renberg, ordförande för FUB i Luleå tror på. 

Ingrid Renberg är mamma till en pojke med funktionsvariation och sedan fyra år tillbaka ordförande i föreningen FUB, för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, i Luleå. Hon tycker att projektet, att med hjälp av datorteknik ta fram en applikation som ska hjälpa barn och unga i särskolan med läskunskap låter som en bra idé. 

– Jag tror det här blir ett roligt sätt att lära sig läsa genom att förstå bilder i ett spel. Jag tror det blir jättebra, säger hon.

Ska även kunna användas av fler

Tanken är att forskarna vid LTU ska ta hjälp av barn och unga i särskolan med skapandet av applikationen, som sedan också ska kunna användas av fler personer. 
– Då blir det nog ett bra redskap för alla sedan, även för andra som vill använda den.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer