Lea Ekman Isholt, Umeå, och Ebba Eggers ,Luleå. Foto: SVT

Kul på is under konståkningsklubbens sommarläger

Uppdaterad
Publicerad

Sommar betyder inte semester och sol för alla. För deltagarna i Luleå konståkningsklubbs sommarläger handlar den om att träna hårt för att förbättra sin åkning inne i Sunderby ishall.

Lägret är bland annat till för att ge främst de yngre konståkarna en möjlighet att träna på is under sommaren och tränare från Sverige, Ryssland och Vitryssland ger dem chansen att förbättra sin åkning med varierande träning.

Konståkarna är i väldigt blandade åldrar, allt från 7 till 27 år. Dessutom deltar allt från världselitåkare som Alexander Majorov till nybörjare. I år har sommarlägret lockat 120 konståkare från hela Sverige – men också från länder som Norge, Finland, Danmark och Vitryssland.

– I år har vi konståkare från Danmark, det har vi aldrig haft tidigare och tränare från Vitryssland som har med sig tre åkare. Sen medverkade Alexander Majorov i en show som lockade intresse från Finland så nu har vi åkare därifrån också, säger Sandra Kohkoinen, lägeransvarig.

Hon fortsätter:

– Jättekul, det är lite status och visar på att det är ett bra läger. Så det känns jättekul att de vill komma hit

”Jobbigt, men kul”, säger Ebba Eggers Luleå konståkningsklubb Foto: SVT

”Man lär sig mycket”

En av de konståkarna som deltar i sommarlägret är 12-åriga Ebba Eggers från Luleå konståkningsklubb. Hon är en av alla konståkare som gillar att träna och ha kul på isen under sommaren.

– Vissa träningar är jobbiga, men det är kul och man lär sig många saker. Man träffar många nya kompisar från andra klubbar i Sverige och till exempel Norge , säger Ebba Eggers.

Just nu finslipar hon även på en hopp-i-liggpiruett.

– Man gör som ett flygskär och hoppar med en fot och landar på den andra. Det är ganska svårt, men det är kul.

Återvänder varje år

Lea Ekman Isholt kommer från Umeå och har varit med på lägret flertalet gånger. Hon uppskattade främst att få träffa och lära sig av nya lärare.

-  Man får nya tränare och är sig nya saker så det är jätteroligt, säger Lea Ekman Isholt.

Hon fortsätter:

– Vi åkte hit ett år och det visade sig vara jättebra, så vi har fortsatt komma hit efter det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.