Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är fullt av renkött på många slakterier på grund av coronaviruset. Foto: SVT

Fulla renköttlager i Norrbotten: ”Priserna kommer att sjunka”

Publicerad

Arvidsjaurs renslakt är en av de slakterier som har kvar mycket kött i sina lager från föregående år. Totalt slaktade man 12 000 renar av egna inköp i fjol. I år blir det en halvering med 6 000 slaktrenar.

– Coronan slog till när slaktsäsongen var över i fjol, så vi hade fyllda lager. Det slog stopp på marknaden i bland annat Norge, alla festivaler i sommar och sen har vi finska sidan också som är stor för oss, säger Roland Sandgren, VD Arvidsjaurs renslakt till Sameradion och SVT Sápmi.

Lägre pris på renkött enligt rundringning

Just nu är priset på renkött på de flesta håll i Sápmi lägre än förra året. Det visar Sameradions & SVT Sápmis rundringning till flera slakterier. Arvidsjaur slakt räknar med att priserna på renkött kommer att sjunka med 15 – 16 procent.

– Det är jättemycket för rennäringen, de ska ju leva på att sälja renarna. Det blir en tvåstegsraket för dem, vi köper in hälften så mycket och så kanske vi inte kan betala lika mycket som vanligt. För rennäringens del är det ett jättehårt slag.

Kan bli dyrare i Norrbotten

Mikael Kuhmunen, ordförande i Sirges sameby,tror att priset ändå kan komma att öka i alla fall i Norrbotten. Det beroende på att det inte kommer att finnas lika mycket ren att sälja.

– Det har varit lite kalvar i år, vintern har varit dålig och renantalet har gått ned. Det blir svårt för dem som brukar sälja kalvar. Jag vet inte hur det ska gå för dem. Jag hoppas att rentjurarna har klarat sig och de som vill sälja får göra det, säger Mikael Kuhmunen till Sameradion och SVT Sápmi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer