Fullbokade tåg inför påskhelgen Foto: SVT/Arkiv

Fullbokade tåg i påsk

Uppdaterad
Publicerad

Fler än tidigare väljer att resa med tåg under påskhelgen. Hos SJ är nattågen mot Riksgränsen och Åre inför helgen slutsålda liksom merparten av avgångarna med snabbtåg mot Malmö, Göteborg och Umeå. Störst resetryck är det på skärtorsdagen.

– Det går fortfarande att hitta resor även om de mest attraktiva avgångarna är fullbokade. Men det är verkligen hög tid att boka. Vi har satt in så många tåg och vagnar vi kan, säger SJ:s presschef Niclas Härenstam.

Ökning

Tågbokningarna har ökat med fem procent jämfört med påskhelgen förra året. SJ ser även att reslängden ökar. Detta är en del av en mer långsiktig trend som säger att fler väljer att resa miljövänligt med tåg även på långa resor.

– Många upplever tåget som mer komfortabelt än bilen eller flyget och som ger tid att umgås inom familjen eller med vännerna, säger Niclas Härenstam.

Fler reser till fjällen

Flest resor går inte oväntat till storstäderna. Listan toppas av Stockholm följt av Göteborg och Malmö. En skillnad mot förra året är att tre gånger så många reser till fjällen.

– En tidig påskhelg i kombination med en snöfylld vinter lockar till fjällen, säger Niclas Härenstam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.