”Det finns ett sug hos folk att se kultur igen”, säger teaterchefen Mats Pontén. Foto: Anders Hjertström/SVT.

Fullspäckad teaterhöst när Norrbottensteatern drar igång efter coronauppehållet

Uppdaterad
Publicerad

Norrbottensteaterns höstrepertoar bjuder på flera klassiker. Bland annat Henrik Ibsens Hedda Gabler och Ett dockhem samt en riktig julklassiker. Coronapandemin gör att föreställningarna bara få ha 50 åskådare.

Men teaterchefen Mats Pontén är glad över att teatern äntligen är igång igen.

– Vi märkte när vi kunde spela sommarteater att det finns ett sug efter att komma ut och se kultur. Dessutom har vi en sådan bra repertoar, säger teaterchefen Mats Pontén.

Höstens stora satsning är Karl-Bertil Jonssons julafton, en modern klassiker, skriven av Tage Danielsson.

Världen enligt Rosling

Men teatern bjuder också på två av den den norske dramatikern Henrik Ibsens pjäser, Hedda Gabler och Ett dockhem. Och så Världen enligt Rosling som är en helt nyskriven pjäs som bygger på läkaren och folkbildaren Hans Roslings världsberömda böcker och föreläsningar om tillståndet i världen.

– Den pjäsen spelas för högstadiet och gymnasiet. Under våren blir det offentliga föreställningar. Vi är den enda teatern i världen som fått tillåtelse att göra det här.

Följer smittskyddsreglerna

Coronapandemin har gjort att antalet platser begränsas till 50 per föreställning men teatern hoppas att man kan få tillstånd för 100 besökare. Man har tagit hjälp av smittskyddsläkaren Anders Nystedt för att hantera situationen rätt.

– Det är jättehärligt att komma igång och vi är väldigt noga med alla Folkhälsomyndighetens regler. Det håller vi stenhårt på, säger teaterchefen Mats Pontén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.