Ivo påpekar att Justitieombudsmannen har bedömt det som väldigt olämpligt om en sökande under flera gånger måste överklaga för att få sin rätt. Foto: SVT

Funktionsnedsatt kvinna fick rätt i domstol – socialnämnden avslog ändå

Uppdaterad
Publicerad

En ung kvinna med en funktionsnedsättning ansökte om att få åka på sommarläger som en LSS-insats (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade), socialnämnden i Gällivare avlog ansökningarna, trots att kvinnan vunnit i domstol flera gånger under sex års tid.

Den funktionsnedsatta kvinnan fick gång på gång rätt i domstol att åka på sommarläger som en LSS-insats, trots detta fortsatte socialnämnden i Gällivare att avslå ansökningarna i sex års tid. Nu kritiseras nämnden av Ivo för att inte ha beaktat de tidigare domarna.

Bedöms som olämpligt

Siren skriver att socialnämnden har invänt att domarna bara har varit bindande för de aktuella åren som prövning har skett. Men Ivo påpekar att Justitieombudsmannen har bedömt det som väldigt olämpligt om en sökande under flera gånger måste överklaga för att få sin rätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.