Möt arkeologer på plats i Kirunafjällen för att säkra spår efter vildrensjakt under järnåldern i videon ovan. Foto: Hans Sternlund/SVT

Här smälter glaciärerna i Kirunafjällen – spår efter vildrensjakt tinar fram

Uppdaterad
Publicerad

De smältande glaciärerna har gett arkeologer ett unikt tillfälle att kartlägga människors tillvaro på järnåldern i de svenska fjällen. Bland annat undersöker de olika spår efter vildrensjakt som tinar fram.

Vid Kåppatjåkka nära Björkliden i Kirunafjällen arbetar arkeologer från Norrbottens museum med att leta igenom området. De har redan hittat flera benbitar från renar och hoppas på att hitta pilspetsar och andra lämningar efter vildrensjakt bland stenskravlet.

Begravda under snömassor i hundratals år

Det gäller att ta tillvara på tillfället. När glaciärerna smälter kommer föremålen fram efter att ha legat begravda under snömassorna i över tusen år. Allt organiskt material har legat skyddat i glaciären, men är mer utsatt när det tinar fram.

Allt är pusselbitar som kan berätta om hur tillvaron på järnåldern kan ha sett ut i de svenska fjällen.

”Måste rädda det som räddas kan”

Norrbottens museum tar vid efter ett arbete som startades av arkeologer från Stockholms universitet för några år sedan. Bara under den tiden har Jannica Grimbe kunnat se skillnad när det gäller avsmältningen på glaciären vid Kåppatjåkka.

– Det går i en rasande fart just nu och vi måste skynda på helt enkelt för att rädda det som räddas kan, säger hon.

SVT Norrbotten har i samarbete med Oddasat besökt glaciären där arkeologernas kartläggning pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.