Arkivbild. Foto: Cecilia Broke/SVT

Personer greps vid skyddsobjekt i Vidsel – släppta på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

Fortsatta förhör hölls under fredagen med de fyra personer som suttit anhållna efter att ha befunnit sig vid ett militärt skyddsobjekt i Vidsel i Norrbotten. På eftermiddagen släpptes de på fri fot.

– Men misstankarna kvarstår, säger åklagare Elin Björkén till Piteå-Tidningen.

Personerna upptäcktes och greps under onsdagskvällen och är misstänkta för brott mot skyddslagen och försök till grovt vapenbrott.

– Det var Securitas, som FMV anlitar, som grep och överlämnade personerna till polisen, säger Stefan Kriegholm, provplatschef vid Försvarets materialverk (FMV).

Hur gick gripandet till?

– Det var ingen dramatik inblandad. Jag var på plats själv.

Kan du säga något mer om de som har gripits?

– Det kan jag inte gå in på i nuläget.

Misstänkta för två olika brott

Åklagare Elin Björkén är förundersökningsledare.

– Kanske kan vi gå ut med mer uppgifter under eftermiddagen, men just nu kan jag bara säga att fyra personer är misstänkta för brott mot skyddslagen och försök till grovt vapenbrott, sa hon innan hon bestämt sig för att begära personerna häktade.

Men någon häktningsframställan skickade hon aldrig in till tingsrätten.

– Jag ansåg inte att det fanns skäl till att begära dem häktade. Förundersökningen fortgår och misstanken kvarstår, säger Elin Björkén till PT.

Vidsel är Europas största provområde över land, och där testas bland annat flyg- och robotsystem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.