Hör Åsa Björkman, valansvarig i Luleå stift, berätta mer om varför det är viktigt att få upp valdeltagandet. – Vi skulle gärna se att fler röstade i kyrkovalet, säger hon. Foto: Micke Nyberg/SVT

Fyra av fem medlemmar i Luleå stift röstade inte i förra kyrkovalet

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av fem medlemmar i Svenska kyrkan valde att inte rösta i kyrkovalet 2017 i Luleå stift. Men drygt 19 procents valdeltagande är ändå en stor ökning jämfört med tidigare val.

På söndag är det kyrkoval och vallokalerna håller öppet. Elva nomineringsgrupper går till val i Luleå stift och drygt 316 000 personer i 131 valdistrikt i Norrbotten och Västerbotten är röstberättigade.

Kyrkans valsanvarig: ”Demokratin blir skör”

I dagsläget ser valdeltagandet ut att hamna på runt 20 procent, som 2017, vilket innebär att drygt 60 000 personer kommer att göra ett aktivt val.

Detta betyder att mer än 250 000 personer i de två nordligaste länen inte kommer att rösta. Eller som att alla invånare i Umeå, Luleå och Piteå skulle röstskolka.

– Vi skulle gärna se att fler röstade i kyrkovalet, bland annat eftersom dagens situation gör demokratin skör. Med ett så lågt valdeltagande så behöver den som vill komma in i kyrkopolitiken inte ha en så stor grupp runt omkring sig, säger Åsa Björkman, valansvarig i Luleå stift.

Här är valets viktigaste fråga – alla elva nomineringsgrupper i Luleå stift svarar

1. Vilken är den viktigaste frågan i kyrkovalet?

2. Vad krävs för att fler ska rösta?

Socialdemokraterna (S):

1. Kyrkan ska vara öppen för alla och alla präster ska viga samkönade par.

2. Det krävs ett mer utåtriktat och uppsökande arbete i samarbete med andra aktörer i samhället.

Borgerligt alternativ (BorgA):

1. Församlingarna ska stöttas och kärnverksamheten stärkas. Byråkrati och centralisering ska motverkas.

2. Kristen tro måste bli mer synlig i omtanke om människor i vår närhet. Dopet måste lyftas som viktigt för barn och unga.

Centerpartiet (C):

1. Den lokala församlingen ska vara utgångspunkten. Kyrkan måste växa underifrån och ge möjlighet till engagemang.

2. Kyrkans företrädare ska vara närvarande i vardagen, bidra till ökad integration och finnas på plats i både glädje och sorg.

Fria Liberaler i Svenska kyrkan (FiSK):

1. Barn och ungdomar ska prioriteras. Kyrkan har uppdraget att sprida kunskap om tro och kristna värderingar.

2. Kyrkan ska vara levande och närvarande och följa medlemmarna genom livets alla skiften, i medgång och motgång.

Frimodig kyrka (FK):

1. Att fira gudstjänst med bön, god förkunnelse och mässa är en hörnsten i Kyrkans liv. Undervisning i kristen tro behövs för alla åldrar.

2. Kyrkan måste bli tydligare med det kristna budskapet. Den som söker ska kunna finna. Kyrkan har ett tidlöst budskap för alla.

Himmel och jord (HJ):

1. Kyrkans skogsbruk ska ligga mer i linje med kristna värderingar om gott förvaltarskap av hela skapelsen och människors lika värde.

2. Kyrkan måste verka miljömedvetet på alla fronter, synas medialt och bli bättre på att tala om vad som redan görs.

Kristdemokrater i Svenska kyrkan (KR):

1. Vill verka för en levande kyrka där delaktighet och sammanhang ger förutsättningar för att upptäcka Jesus Kristus och komma till tro.

2. Svenska kyrkan behöver utveckla sin förmåga att förmedla budskapet om Jesus Kristus i dagens och morgondagens samhälle.

Miljöpartister i Svenska kyrkan (MPSK):

1. Kyrkan ska ta aktivt ansvar för ett hållbart skogsbruk och successivt införa hyggesfritt skogsbruk och en effektivare energianvändning.

2. En aktiv kyrka som tar en viktig och synlig roll i samhället gör att kyrkan blir mer levande och relevant för medlemmarna.

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK):

1. Stöd församlingarna med teloogisk fördjupning. Bryt med partipolitiken. Kyrkans frågor är teologiska – inte partipolitiska.

2. Kyrkan ska vara en profetisk röst i samhället och det offentliga samtalet, skapa god möten  och stå upp för svaga grupper.

Sverigedemokraterna (SD):

1. Kyrkan måste våga vara en kyrka och stå upp mot den islamisering som pågår runt om i landet. Guds hus ska vara partioberoende.

2. Tron på Jesus Kristus och det kristna budskapet måste stärkas inom svenska kyrkan för att medlemsantalet ska kunna öka.

Vänstern i Svenska kyrkan (VISK):

1. Den svenska kyrkans fina nationella och internationella arbete när det gäller miljön och mänskliga rättigheter ska beskyddas och utvecklas.

2. Kyrkan ska verka för fred genom säga ja till att stoppa vapenexport, kärnvapentillverkning och säga nej till Nato.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.