– Vårdpersonalen är i riskzon när de behandlar patienter med covid-19, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare. Foto: TT/SVT

Fyra läkare i Norrbotten har smittats av corona

Uppdaterad
Publicerad

Fyra läkare i Norrbotten har blivit smittade av viruset covid-19. Nu är totalt 44 personer konstaterat insjukna i coronaviruset.

– Vårdpersonalen är i riskzon när de behandlar patienter med covid-19, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.

– En av doktorerna blev smittad i Italien i samband med sportlovsfirande. Den andra är också med stor sannolikhet smittad utanför vården. Han visste exakt var han blivit smittad, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.

De andra två läkarna är det lite mer oklara omständigheter kring om hur de blev smittade.

Coronapandemin

– Det kan ha skett i en vårdsituation innan alla säkerhetsinsatser och förberedelser drog igång.

Elva vårdas på IVA

Enligt statistik från Region Norrbotten har 44 personer konstaterats med coronaviruset. Elva av dem vårdas på intensivvårdsavdelning.

I dag gick Region Norrbotten ut med att det är brist på skyddsutrustning, har det något samband med de smittade läkarna?

– Så är det inte i dessa fall. De blev smittade innan vi hade brist på skyddsutrustning och hade börjat upprustningen.

Finns det någon risk att dessa läkare smittat patienter?

– Risken är liten då riktlinjerna kom väldigt tidigt – att man skulle stanna hemma vid minsta förkylningssymptom, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet