JRCC, ambulanshelikopter, polisflyg och fjällräddare larmades initialt. Foto: Erik Simander/TT

Fyra personer i skoterolycka i Kirunafjällen – en allvarligt skadad

Uppdaterad
Publicerad

Vid 11-tiden på söndagen larmades fjällräddningen till en skoterolycka sydost om Vatsujärvi, i trakten av Karesuando i Kiruna kommun. Fyra personer föll flera meter ner i en ravin, med en skoter samt en tillhörande kälke. En person, som fick skoterns kälke över sig, skadades allvarligt.

Fjällräddare, ambulanshelikopter, JRCC och polisflyg  larmades iniitalt. Enligt polisen ska sällskapet ha fallit ner i en ravin, som enligt ett initialt larm till SOS Alarm, var 6-7 meter.

Vid 13.10 uppgav polisens presstalesperson, Ann-Christin Johnsen, att ambulanshelikoptern kunnat landa vid olycksplatsen. Väderförhållandena ska enligt Ann-Christin Johnsen ha klarnat något vilket också gjort det möjligt för helikoptern att landa.

– Fjällräddarna som kommer med skoter har drygt fem mil kvar till olycksplatsen, sade hon.

Tre kunde ta sig från platsen själva

Vid 13.18 ska ambulanshelikoptern kunnat ta med sig den skadade personen för vård på sjukhus.

Vid 14.20 meddelade polisen att de tre övriga personerna som var involverade i olyckan kunnat ta sig från olycksplatsen för egen maskin. Fjällräddarna som kallats till platsen har kallats tillbaka och polisen har avslutat räddningsuppdraget.

Vid 17-tiden meddelade Region Norrbotten att personen som fördes till sjukhus, en man i 50-årsåldern, är allvarligt skadad och nu vårdas på vårdavdelning Gällivare sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.