Två personer och sju renar gick genom isen i Pajala

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten larmades om ett drunkningstillbud i Siikavaarasjön i Pajala kommun.

Två personer och sju renar hade gått genom isen. En stor insats pågick länge under torsdagskvällen.

Larmet kom in strax före 18-tiden på torsdagskvällen. De initiala uppgifterna var att fyra personer gått igenom isen men det visade sig vara två, de andra två färdades i båt och var aldrig nödställda.

– Personerna som hamnade i vattnet har själva lyckats ta sig i land. Man har försökt rädda renar på platsen, säger Tor Håkansson, inre befäl på Räddningstjänsten.

Flera renar

De två drabbade mår efter omständigheterna bra och ingen behövde följa med ambulans för sjukvård.

Sju renar hade också gått genom isen. Strax efter 20-tiden hade man lyckats få upp fem av renarna. Två var fortfarande kvar i vattnet och räddninginsatsen fortsatte.

– Man försöker fortfarande undsätta renarna och vi hjälper till efter förmåga, säger Tor Håkansson.

Vid 21-tiden var räddningstjänsten klar på platsen.

– Jag vet inte hur det gick för de sista renarna, jag fick aldrig återkoppling om det. Jag vet bara att vi lämnat, säger Håkansson.

Alla ska ha klarat sig

På fredagmorgon berättar räddningstjänsten att samtliga renar ska ha klarat sig.

– Mig veterligen har ingen av renarna drunknat. Vi gjorde en råk så att de kunde simma i land, säger Peter Pääjärvi vid räddningstjänsten i Pajala.

Vid 09.00-tiden uppgav räddningstjänsten att man hade åkt tillbaka till platsen för att rädda ytterligare en ren som gått genom isen. Två brandmän med rep är på plats för att se om de kan hjälpa till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer