En kraftig brand bröt ut i Malmberget på söndagsmorgonen. Fyra personer fick föras till sjukhus för sina rökskador. Foto: Privat

Ettårig pojke vårdas på sjukhus efter branden i Malmberget

Publicerad

Fyra personer vårdas på Gällivare sjukhus för lindriga skador efter branden i ett flerfamiljshus i Malmberget. – Människor har varit inspärrade på andra och tredje våningen, säger Conny Qvarforth, inre befäl vid räddningstjänsten.

Det var vid 09.00-tiden på morgonen som en brand utbröt i ett flerfamiljshus i Malmberget i Gällivare kommun. Branden startade i en lägenhet och spred sig sedan vidare. Räddningstjänst och polis är nu på plats.

– Just nu håller vi på och begränsar branden så den inte ska sprida sig vidare. Det är skador i flera lägenheter och människor är tagna till sjukhus, säger räddningstjänstens inre befäl Conny Qvarforth.

Många personer måste hitta ett nytt boende den kommande tiden. Foto: Privat

Vårdas för lindriga skador på Gällivare sjukhus

26 personer är skrivna på adressen och fem personer och tre hundar har undansatts. Fyra av dem fick köras till sjukhus för vård: en man i 65-årsåldern, en pojke på drygt ett år, en 26-årig kvinna och en 24-årig man. Alla har fått lindriga skador, enligt Region Norrbotten.

Mannen i 65-årsåldern är flyttad till intensivvårdsavdelningen medan barnet och 26-åringen och 24-åringen vårdas på barnavdelningen. De kommer inte behövas läggas in på sjukhuset.

”Många kommer inte kunna flytta hem”

Vid 11:00-tiden uppgav räddningstjänsten att branden är släckt och att man nu undersökt alla lägenheter.

– Vi har inte hittat någon mer så nu försöker vi rädda det som räddas kan. Jag skulle tro att alla lägenheter är rökskadade.

Eftersom att det är så pass stora skador på huset och i flera lägenheter har POSOM-gruppen i Gällivare kommun aktiveras. Gruppen är till för att stödja de som är berörda av händelsen.

– Det är många drabbade och många som inte kommer kunna flytta hem på ett bra tag, säger Conny Qvarforth, inre befäl på räddningstjänsten.

Anmälan om misstänkt mordbrand

Platsen kommer nu att spärras av i väntan på teknisk undersökning. Polisen har även upprättat en förundersökning rörande mordbrand.

– Det finns ingen naturlig förklaring till branden, men exakt vad man grundar det på vågar jag inte svara, säger Peder Jonsson, RLC-kommunikatör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer