Mannen på fyrhjulingen har inget samband med artikeln. Foto: SVT

Fyrhjulingen – en potentiell dödsfälla

Uppdaterad
Publicerad

Just nu vårdas en man i 70-årsåldern på intensiven efter en allvarlig fyrhjulingsolycka i Mörön utanför Luleå. Och det visar sig att terrängfordon är en dödsfälla – bara de sex senaste åren har 741 olyckor inträffat i Sverige. Många med dödlig utgång.

Måndagens händelse är bara en i raden av allvarliga olyckor med terrängfordon inblandade – och fel använd kan fyrhjulingen bli en dödsfälla.

– Om man hamnar i en sluttning och gör en felbedömning, då kan fordonet välta. Problemet är att en fyrhjuling är så tung att skadorna ofta blir allvarliga, säger Niclas Ekbom, chef vid trafikpolisen i Norrbotten.

Olycka med fyrhjuling

– Det vi ser är att det ofta resuterar i skallskador då många kör utan hjälm och i merparten av olyckorna med terrängfordon finns alkohol med i bilden.

Flera allvarliga olyckor

Bara i sommar har flera allvarliga olyckor med terrängfordon inträffat i Norrbotten. Förutom olyckan i Mörön igår eftermiddag skadades en 35-åring i Arnemark på midsommarafton och för en månad sedan, den 18 juni, fick en man föras till sjukhus efter en fyrhjulingsolycka i trakterna kring Harrejaur.

Över 40 olyckor

Dessvärre är detta inget ovanligt. Färsk statistik från Transportstyrelsen visar att det bara i Norrbotten har inträffat över 40 olyckor av den här typen sedan 2010, varav två av dem med dödlig utgång. I ett av fallen omkom en sjuårig flicka i Harads efter en färd med fyrhjuling längs ett elljusspår. Polisen Niclas Ekbom var själv på plats vid den olyckan.

– Det var ett oerhört jobbigt uppdrag. Spontant tänkte jag där och då att sådana här fordon borde inte få finnas, säger Ekbom och fortsätter;

– Många föräldrar gör felaktigt bedömningen att det är säkrare att låta barnen köra fyrhjuling än exempelvis än cross. Det är ett stort misstag. Skadorna blir ofta mycket allvarligare om man välter med en fyrhjuling.

FAKTA: Antal fyrhjulingsolyckor i Sverige

2010 – 94 stycken

2011 – 123 stycken

2012 – 94 stycken

2013 – 143 stycken

2014 – 114 stycken

2015 – 116 stycken

2016 – 57 stycken

Totalt har det skett 741 stycken olyckor med en fyrhjuling de senaste sex åren i Sverige. 32 av dem var dödsolyckor. Resterande allvarliga, måttliga och lindriga.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olycka med fyrhjuling

Mer i ämnet