I videon ovan berättar säkerhetschefen Andreas Pääjärvi hur väktarna haft det och varför det är viktigt att de syns. Foto: SVT/Hans Sternlund

Gällivare drar in sina väktare – kan dyka upp nästa högtryck

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen fattade Gällivare kommun beslut om att dra in alla väktare som skulle påminna om corona-avstånd på Sandvikens badstrand. Men de kan komma tillbaka om ett nytt högtryck dyker upp.

– Det väntas ganska dåligt väder framöver så vi ser inget behov av de tjänsterna. Vi pausar i avvaktan på att det kan uppstå ett behov framöver, säger Andreas Pääjärvi, säkerhetschef på Gällivare kommun.

Gällivare kommun har sedan en dryg vecka haft en stor ökning av antalet smittade av covid-19 och är nu den kommun i Sverige med flest sjukdomsfall. Kommunen har nästan 300 smittade, en ökning med 165 personer på en vecka.

Coronapandemin

I helgen valde man därför att hyra in väktare som skulle patrullera Sandvikens badstrand. Tanken var att de skulle prata med folk och uppmärksamma dem på om de satt för nära varandra. Men nu har man alltså pausat tjänsten.

I videon ovan kan du höra hur väktarna haft det och på vilka andra ställen i stan som man valt att plocka in dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet