Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Därför har kommunerna olika coronastrategier

Gällivares taktik: daglig redovisning av covid 19-fall på äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Gällivare går mot strömmen när det gäller öppenhet kring hur många misstänkta covid 19-fall som finns på hemtjänstboenden och äldreboenden.
Bakom taktiken finns en före detta reporter med vana att bevaka krisområden.

Stefan Nieminen har en bakgrund som reporter på SVT:s Nordnytt innan han senare blev TV4:s utrikeskorrespondent Ryssland och de forna Sovjetstaterna. Under många år rapporterade han från krig, oroligheter, naturkatastrofer och andra sorters kriser i konfliktområden.

Gällivare har dock alltid varit hemma och på senare år han har drivit ett eventbolag som har arrangerat skidtävlingar på Hellnerstadion. I år har alla tävlingar varit inställda och han nappade på en förfrågan om att gå in som kommunikatör för Gällivare kommuns krisledningsgrupp.

Ställde villkor

Men han ställde vissa villkor.

– Första dagen lade jag fram en plan om hur kommunikationen ska skötas och det har varit en total enighet bland både tjänstemän och politiker om det, säger han.

Nu redovisas siffrorna dagligen på Gällivare kommuns hemsida om läget på äldreboenden och bland de som har hemtjänst. Fredagens siffror visar för övrigt en minskning från 34 till 27 misstänkt smittade och inga nya dödsfall att lägga till de fem som tidigare har dött på ett boende.

Går egen väg

I klippet berättar Stefan Nieminen mer om varför Gällivare har valt att gå en egen väg när det gäller att redovisa även misstänkta fall på boenden och varför han anser att det är så viktigt med öppenhet kring covid 19.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet