Gamla ledningar och en svår vinter orsakade vattenbristen

Uppdaterad
Publicerad

Trettio vattenläckor har lokaliserats och lagats i Boden hittills i år, vilket är nästan lika många som under hela 2017.

Likt detektiver jagade specialutbildade rörläggare under vårvintern läckor runtom i Bodens kommun. Allt för att lösa de vattenmysterier som gäckade i flera månader då över 1000 kubikmeter vatten läckte ur varje dygn. Den läckan hittades till slut, men den är inte den enda. Trots att bara knappt halva året har passerat har man hittat och lagat 30 vattenläckor. Under hela 2017 var det 32 stycken.

– Vi har ju jobbat dygnet runt och helger. Vi har ju tappat väldigt mycket vatten, men nu är vi inne i en positiv period trend. Vi har hittat mycket vattenläckor och fått ner förbrukningen med ungefär 15 procent, säger Tony Bexelius som är VA-inspektör i Bodens kommun.

Flera orsaker

Dels handlar den svåra våren och om att de ungefär 60 mil rör som finns i centrala Boden är gamla. Men det är bara en del av förklaringen.

– Dels så har vi ju sökt mycket, aktiv sökning. Vi har andra instrument och vi har utbildat folk så att vi har kunnat söka på ett helt annat sätt. Och så har den varit lite speciell den här vintern, vi ser en skillnad då det har varit mycket tjäle i gatan och då blir det sättningar så att det bryter av ledningarna, vilket har skett på en del av ställena, säger Tony Bexelius.

Sparsamhet uppmuntras

I slutet av maj, mitt i den tidiga sommarhettan då pooler fylldes upp och växterna skulle vattnas, uppmanades bodensarna att vara sparsamma med dricksvattnet då förbrukningen var hög och produktionen pressad vilket var en följd av alla läckor. Just nu ser det dock bra ut. 

– Det ser bra ut, men om det blir en varm sommar så måste man tänka att inte använda för mycket vatten så att vi hamnar i en sådan här situation igen. Om man tänker till och inte slösar allt för mycket med vattnet så tror jag att det här kommer att gå bra. Om vi nu inte får någon mer större läcka, det kan ju dyka upp när som helst, säger Tony Bexelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.