Snart är gångbron över Södra hamnleden ett minne blott. Nu vill politikerna riva den förfallna byggnaden. Foto: Amanda Liikamaa

Gångbron ”Helröret” kommer rivas

Uppdaterad
Publicerad

Gångbron över Södra hamnleden i Luleå kommer rivas. Det beslutades på stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott under torsdagen.

Kommunens utredningen visar bland annat att hissar och rulltrappor inte fungerar, att det saknas vindfång samt avskrapningsgaller och markvärme vid entréerna.

De stora fönsterytorna skapar också värme- och köldproblem som kan leda till att det blir isbildning, vilket kan orsaka problem för trafiken nedanför gångbron. Det har även varit problem med larmövervakningen.

En fortsatt kommunal drift av bron beräknas kosta sju miljoner kronor för ombyggnad samt en driftskostnad på en miljon kronor om året.

−Nuvarande situation är ohållbar och det är på tiden att vi tar ställning i den här frågan, säger Lenita Ericson (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

En rivning av gångbron beräknas kosta 1,3 miljoner kronor. Det slutgiltiga beslutet fattas i Stadsbyggnadsnämnden nästa torsdag.

LÄS MER: Gångbro i Luleå är inte säker

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.