Gårdskött lockar konsumenterna

Publicerad

Allt fler är beredda att betala mer för lokalproducerade varor, visar en undersökning från Jordbruksverket. Ola och Sara Hortlund har hittat sin nisch och vågar satsa trots hårda villkor för bönderna.

Sara och Ola Hortlund levererar själva två lådor kalvkött från sin egen gård ut till en kund. Sen ett par år tillbaka satsar de på köttproduktion på gården hemma i Lillpite vid sidan av mjölkproduktionen.

– Det var egentligen för att det var så svårt med tjurkalvar så då provade vi föda upp till mellankalvar och då visade det sig att det finns en marknad för det köttet, säger Ola Hortlund.

Öppnar plånboken

Uppfödning av mellankalv har blivit en nisch för dem och sedan de började med så kallad gårdsförsäljning har dom hitta ett sätt att få betalt för kalvköttet.

– Det som gör att det säljer är nog att det är bra kvalitet och så att det är lokalproducerat. Folk börjar se att det svenska köttet är bättre än utländskt, säger Ola Hortlund.

Under flera år har köttproduktionen i Norrbotten minskat, då butikerna svämmat över av billigt importerat kött. Men enligt en undersökning ökar konsumenternas vilja att betala mer för lokalproducerad mat.

– Varenda butik i Norrbotten ropar efter lokalproducerat säger Håkan Stenmark på LRF Norrbotten.

Satsar på fler djur

Sedan paret Hortlund tog över gården i Lillpite för fyra år sedan har de satsat. De har gått från 40 mjölkkor till 100 och dessutom börjat med uppfödning av både kalv och gris för slakt.

Under de senaste fem månaderna har priset som bonden får betalt per kilo kött i länet stigit med 2 kronor och 50 öre. Men det räcker inte enligt Hortlunds.

– Köttproduktionen ger väl inte direkt någon jättevinst men vi blir ju av med dem och så är det ett trevligt sätt att kunna bidra med att sälja lokalproducerat.

– Köttpriset får gärna gå upp en 10-15 kronor per kilo så att det börjar löna sig även att skicka dem till slakt för att säljas i butik. För de flesta bönder vill ju inte köra ut köttet till kunderna själva, säger Ola Hortlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.