Ge inte bort för dyra julklappar...

Publicerad

Julhetsen och inköp av klappar kan ge en bitter eftersmak på det nya året. Kronofogden varnar för köp på kredit och dålig planering.

– Folk handlar mer inför julen. Det är en väldig aggressiv marknadsföring och det är lätt att haka på alla erbjudanden så det gäller att dra gränser för sig själv, säger Tina Häggmark, kronofogde.

Det är svårt för Kronofogden att mäta hur många som får skulder på grund av julinköp. Det är ofta senare räkningar som får lida och krediter som kommer senare som inte kan betalas.

Men tre av 100 Norrbottningar har skulder hos kronofogden och där tror man att julen kan vara en bidragande orsak.

Norrbottningars skulder

Så här blev några av svaren när Nordnytt frågade folk i Luleå centrum  om de skulle kunna tänka sig att köpa julklappar för lånade pengar:

– Jag skulle inte kunna tänka mig att låna för att köpa julklappar. Absolut inte för det är inte mina pengar. Jag vill jobba för det istället, säger Joel Axelsson, Luleå

-  Ja gör hellre saker än köper, säger Jessica Hedman, Luleå.

Realistisk budget

Enligt Kronofogden är det svårt att peka ut speciella riskgrupper men dom rekommenderar att man skaffar en realistisk budget och inte något drömscenario. Och att man faktiskt läser igenom vad man går med

– Om man handlar på nätet så fundera lite på vad som gäller. När det är dags att betala, tillexempel. Klarar man inte av att betala i tid kan det bli extra avgifter och det blir väldigt dyrt, säger Tina Häggmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer