Maria Truedsson, tidigare distriktsläkare i Norrbotten är kritisk mot Region Norrbottens ökade kostnader för internetläkare. Foto: SVT

Kritik mot ökade kostnader för internetläkare

Uppdaterad
Publicerad

Den explosionsartade ökningen av digitala vårdbesök i Norrbotten gör att regionledningen nu tar upp konkurrensen med en egen vårdapp.

– Det löser inga problem, utan utarmar bara primärvården ännu mer, säger den tidigare distriktsläkaren Maria Truedsson.

Region Norrbottens kostnader för internetläkare kommer att öka från 1,6 till 2,6 miljoner kronor – och antalet besökare ökade under samma period, 2017-2018, med 165 procent. Från 2 225 besök till 5 906 besök.

”Tappar kontrollen”

Region Norrbotten har genomfört en förstudie av internetläkare-fenomenet och bland annat kommit fram till att den största ökningen finns i länets större kommuner, där det redan finns sjukhus och hälsocentraler.

– De har märkt av det mer och mer och det är en svår situation när en läkare någon annanstans säger att jag ska ta det här provet, trots att jag är listad där, säger Marita Björkman (S), ordförande för Region Norrbottens revisorer.

Hon betonar att förstudien visade att regionen sköter sina fakturor för internetläkare på ett ändamålsenligt sätt.

– Men det man tappar är kontrollen över vad som händer med mig som patient. Det står inte på fakturan vad jag har behandlats för. Ur den aspekten kan det leda till en överkonsumtion av vård, säger hon.

”Helt förkastligt”

Maria Truedsson, som i 30 år jobbat som distriktsläkare vid Hortlax hälsocentral, är mycket kritisk till internetläkarna.

– Jag tycker att det är helt förkastligt. Man bedriver sjukvård utan någon som helst kontroll. Naturligtvis kan det bli patientosäkert om man bara bedömer symptom via telefon eller video, då har man inte hela bilden, säger hon.

Hon tycker inte heller att det är bra att regionen ska starta en egen vårdapp för att ta upp konkurrensen med nätläkarna.

– Då har man redan bestämt sig för att ta pengar som i dag tillhör primärvården för att försöka öka tillgängligheten, men det kommer bara att utarma verksamhet4n ännu mer. Det här kan vi inte lösa med nätläkeri, säger Maria Truedsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.