Inga kort kommer att säljas till ripjaktpremiären den 25 augusti. Foto: Ruud Vidar/TT

Girjas sameby skjuter på försäljningen av jaktkort

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen ripjaktspremiär den 25 augusti för jägare som vill jaga inom Girjas sameby i Norrbotten, rapporterar Svensk Jakt.

Enligt tidningen har samebyn skjutit upp försäljningen av jaktkort och kommer inte att sälja några förrän mitten av september.

Det var i januari i år som Girjasmålet avgjordes då samebyn vann mot staten och därmed fick ensamrätt att upplåta småviltsjakt och fiske på samebyns område ovanför odlingsgränsen på grund av urminnes hävd.

Rätten till fjälljakten

Kan köpa jaktkort först 15 september

I nio av tio jaktområden inom Girjas sameby kommer det inte att gå att köpa jaktkort före 15 september. I det tionde går det dock att jaga småvilt från och med första september.

Försäljningen av årskort, för statens marker, kommer att påbörjas den 15 augusti till kommun- och länsinvånare. SVT Nyheter Norrbotten har försökt nå Girjas samebys ordförande för en kommentar men utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet