Luleåtränaren Fredrik Glader är upprörd över att Finland inte fick VM-guldet. Foto: Bildbyrån

Glader: ”Finlands spelare har blivit rånade på VM-guldet”

Uppdaterad
Publicerad

Finlands VM-guldjubel slutade i tårar och ilska efter att USA vann mot Finland med 2-1 i straffar.

– Finlands spelare har blivit rånade på sitt guld, säger Fredrik Glader, sportchef och tränare för Luleå Hockey/MSSK.

Han är tränare för Petra Nieminen, Jenni Hiirikoski, Michelle Karvinen och Ronja Savolainen som nu spelat för Finland under VM och han tycker att det som hände under söndagens match mellan Finland och USA är upprörande.

Omdiskuterat domarbeslut

Finland trodde att de hade avgjort VM-finalen i ishockey på hemmaplan och guldjublet bröt ut. Men då dömdes målet bort och USA kunde senare avgöra på straffar.

USA:s målvakt blev utvisad för tripping i situationen för att ha stoppat Jenni Hiirikoski. Men samtidigt döms målet som Petra Nieminen gjort bort efter videogranskning i knappt tio minuter.

Här visar SVT-sport den omdiskuterade situationen i VM-finalen.

”Det är synd om tjejerna”

– Det är obegripligt hur domarna dömt. Finland har fått ett bortdömt mål i förlängningen som ingen begriper varför. Det måste till en förklaring, säger Fredrik Glader.

Finland som spelat 18 raka bronsmatcher sedan turneringsstarten 1990, tog visserligen ett historiskt silver men besvikelsen är ändå stor.

Ronja Savolainen var i tårar när hon pratade med  SVT Sport. Laget hade ju trots allt trott att de vunnit guld innan domarbeslutet.

–  Jag tycker så synd om tjejerna. Det handlar om deras karriärer och så blir de rånade på ett  VM-guld som de gjort rätt för. De tär så ruggigt! säger Fredrik Glader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.