Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Gabriella Eklund, ordförande i kvinnojouren Hera i Arvidsjaur, om vad verksamhetsstödet från kommunen betyder. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Glädje hos kvinnojouren i Arvidsjaur – kommunen skänker sexsiffrigt belopp

Publicerad

Efter tio års uteblivet verksamhetsbidrag från Arvidsjaurs kommun har nu kvinnojouren Hera fått ta emot 100 000 kronor.  

– Vi är väldigt tacksamma och glada att kommunen visar att de här frågorna är viktiga, säger Gabriella Eklund, ordförande i kvinnojouren Hera i Arvidsjaur. 

SVT har tidigare berättat att kvinnojouren i Arvidsjaur flertalet gånger hört sig för med kommunen om det fanns några möjligheter till verksamhetsstöd – men utan resultat. 

Nu däremot har kvinnojouren Hera tilldelats totalt 100 000 kronor för åren 2021-2022. 

– Det här känns riktigt bra. Pengarna gör så att vi kan ha kvar vårt skyddade boende. Boendet har i snitt en beläggning på 55 nätter per år, säger Gabriella Eklund, ordförande i kvinnojouren Hera. 

”Äldre och funktionshindrade är extra utsatta”

Arvidsjaur är en liten ort. Hur skyddat är boendet? 

– Många kvinnor kommer till oss från närliggande kommuner. Vi har ett bra samarbete med andra kvinnojourer i Norrbotten och det gör att vi kan skicka våra kvinnor till andra orter, säger Eklund. 

Kvinnojouren i Arvidsjaur jobbar just nu med ett projekt som handlar om våld mot äldre och funktionshindrade.  

– Äldre kvinnor och funktionshindrade i samhället är extra utsatta. Vi vill belysa problematiken genom att föreläsa för boendechefer, chefer inom socialtjänsten och personal, säger kvinnojourens ordförande Gabriella. 

Inlandskommuner utbildar sig

Kvinnojouren har tillsammans med Socialstyrelsen och Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, tagit fram utbildningsmaterial som man hoppas ska vara en vägledning i arbetet mot våld mot äldre och funktionshindrade. 

– Det är ett viktigt projekt som riktar sig till Arvidsjaur, Arjeplog, Sorsele, Malå och Storumans kommuner, säger Gabriella Eklund, ordförande i kvinnojouren Hera till SVT. 

I klippet berättar Gabriella Eklund, ordförande i kvinnojouren Hera i Arvidsjaur om verksamhetsstödets betydelse.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kvinnojourer i Norrbotten

Mer i ämnet