Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör bybon om det nya stålverket Foto: Micke Nyberg/SVT

Här ska det byggas ett stålverk i byn – nyheten slog ner som en bomb

Publicerad

Dagen efter nyheten att norra Svartbyn ska bli ett nytt stålcentrum var det både glädje och oro bland de boende.

Redan nu finns det bybor som är kritiska till hur närmiljön påverkas och det kan leda till överklagningar.

På tisdagen gick H2 Green Steel ut med nyheten att det ska byggas ett stålverk för fossilfri produktion i norra Svartbyn i Bodens kommun.

Det handlar om  en satsning på 25 miljarder kronor, 1 500 direkta jobb och en årsproduktion på 5,5 miiljoner ton 2030, mer än dubbelt så mycket som Kaunis Iron.

”Inte odelat positiva”

Kommunalrådet Claes Nordmark (S) visste på tisdagen inte till sig av glädje inför framtiden, men i norra Svartbyn, med 550 invånare, var det inte bara guld och gröna skogar i dag.

– Vi i intresseföreningen ser nog bara positivt på planerna. Jag tror att det här är bra, men jag hoppas också att störningarna i byns kärnområden inte blir så stora.

– Jag vet att det finns bybor som inte är odelat positiva, som är oroliga för vad det här kan innebära för byns framtid och en av mina grannar tror att det kan bli många överklaganden av projektet, säger Sven Andersson, vice ordförande i norra Svartbyns intresseförening som representerar 130 medlemmar.

”Lät som ett nytt stålverk-80”

Han fick reda på nyheten samtidigt som media fick det på tisdag förmiddag.

– Det är klart att man blev intresserad, det handlar om många jobb, men det lät som ett nytt stålverk-80 eller något annat.

Vad tror du själv?

– Ja, det verkar som att det är kända finansiärer som står bakom satsningen och jag hoppas att det går i lås, men det återstår att se, säger Sven Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer