Foto: Ella Granboms endometrios påverkar ofta hennes vardag.

Glädjebeskedet till endometriosdrabbade

Publicerad

Endometriosdrabbade Ella Granbom är glad över Socialstyrelsens förslag på nationella riktlinjer. ”Blir stor skillnad”

SVT Nyheter Norrbotten har tidigare berättat om sjukdomen endometrios. Endometrios drabbar omkring 200.000 kvinnor i Sverige. Sjukdomen innebär att livmoderslemhinnan börjar växa utanför livmoderhålan i samband med mens.

Svårt smärta

Detta kan orsaka inflammation, smärta, svullnad, ärrbildning och organdestruktion. En del har så svår smärta att det påverkar hela deras vardag. Dessutom ökar risken för infertilitet. Att få en diagnos kan ta i snitt 7-9 år.

Dålig kunskap

Socialstyrelsen har under hösten undersökt om endometrios kan behöva nationella riktlinjer. Nationella riktlinjer fungerar som ett stöd vid prioriteringar och ger vägledning om vilka behandlingar och metoder som olika verksamheter i vård och omsorg bör satsa resurser på.

I går lämnade man över en förstudie till regeringen där det framkommer att regionala kunskapsstöd om endometrios bara förekommer helt eller delvis i 9 av 16 landsting, som besvarat Socialstyrelsens frågor om det finns vårdprogram, riktlinjer eller motsvarande. Därför har man nu bestämt sig för att införa nationella riktlinjer.

– Jag blev jätteglad och om regeringen går på socialstyrelsens förslag med nationella riktlinjer så kommer det att betyda mycket för våran grupp patienter som är drabbade av endometrios, säger Ella Granbom, en av alla kvinnor som lider av endometrios och som SVT Nyheter Norrbotten har träffat tidigare.

Införs våren 2018

– Förstudien visar att kännedomen om tillståndet är låg och för få patienter remitteras till specialister. Det kan leda till att patienter får vänta länge på diagnos och adekvat behandling, säger Arvid Widenlou Nordmark, enhetschef vid Socialstyrelsen till SVT.

Enligt Widenlou Nordmark kan riktlinjerna för endometrios införas våren 2018 om regeringen delar Socialstyrelsens uppfattning om att endometrios är en prioriterad sjukdom.

– Tror du att det blir någon skillnad för endometriospatienter?

– Jag tror att det blir stor skillnad. Rätten till lika vård ökar och även kunskapen, säger Ella Granbom, som fick vänta i 14 år på sin diagnos.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kvinnosjukdomar i Norrbotten

Mer i ämnet