Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Emma Svensson är områdespolis i Piteå och ansvarig för Grannsamverkan som startar upp igen. Foto: Jonathan Ferm/SVT

Grannsamverkan i Piteå lades på is – nu startar den igång igen

Uppdaterad
Publicerad

Pandemi, resurser och efterfrågan är tre anledningar som gjorde att grannsamverkan lades på is i Piteå – vars kommun hade störst ökning av anmälda bostadsinbrott, jämfört 2019 med 2020. I år startas den igång på nytt.

– Vi väljer att starta upp på ny kula just för att vi har pandemiåret bakom oss. Vi behöver komma på nya metoder för att starta nya områden, säger Emma Svensson, områdespolis i Piteå och ansvarig för Grannsamverkan.

I klippet hör du mer om den nystartade Grannsamverkan

Tips från polisen för att skydda sig mot inbrott:

Visa
  • Samverkan mellan grannar – det vill säga prata med dina grannar om när du avser att resa bort och samarbeta med ökad tillsyn i boendeområden.
  • Var vaksam på obekanta fordon eller personer som i närområdet. Gärningsmännen kommer ofta gående den sista biten till brottsplatsen.
  • Ett fordons registreringsnummer kan vara helt avgörande för polisen. Försök därför alltid att notera det och inkludera denna uppgift när du tipsar polisen.
  • Anmäl gärna din iakttagelse till polisen via tipsformuläret på polisen.se. Eller ring 114 14. Vid pågående brott, ring alltid 112.
  • Fotografera gärna misstänkta personer, fordon eller föremål. Du kan sedan skicka bilderna till polisen, bland annat genom tipsformuläret.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer