• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industri på Batterivägen i Varberg. Kraftig rök går in mot stan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Arkivbild när en finsk gränskontrollant stoppar en yrkeschaufför vid gränsen mellan Haparanda och Torneå. Foto: Arkivbild/Linda Jones/SVT

Gränskontrollerna i Torneå ska upphöra i juni

Uppdaterad
Publicerad

Den finska regeringen har slagit fast en tidsplan för en så kallad corona-exit med avvecklade restriktioner, månad för månad. Bland annat planeras gränskontrollerna i Torneå plockas bort i juni.

Coronapandemin har under ett års tid lett till mer eller mindre tuffa gränskontroller vid Finlands inre gränser, men nu ser regeringen ljuset i mörkret och planerar för att börja avveckla restriktionerna.

Men det är under förutsättning att smittspridningen inte ökar igen.

”Jätteansträngande för oss”

Regeringens tidsplan gäller april, maj, juni, juli och augusti månader och stegvis ska landet lätta på restriktionerna.

I april ska skolorna gå tillbaka till närundervisning i sina egna lokaler,  i maj tillåts arbetsresor inom EU och i juni ska gränskontrollen vid de inre gränserna upphöra, för att nämna några exempel.

– Det känns bra. Vi vill naturligtvis gå tillbaka till ett normalt läge så snabbt som möjligt. Det här med gränskontroller och restriktioner är jätteansträngande för befolkningen och näringslivet i Tornedalen och nära gränsen, säger Haparandas kommunalråd Sven Tornberg (C).

Restriktioner slopas

Corona-exit enligt den finska modellen innebär också att restriktioner som gäller sammankomster och offentliga tillställningar lindras och slopas under juli månad.

– Nu hoppas vi att smittspridningen går ned och att folk vaccinerar sig och fortsätter vara försiktiga. Vi i Tornedalsrådet har skrivit till ministerierna i Finland och Sverige och betonat vikten av att gå tillbaka till något som liknar det normala, ju fortare desto bättre, säger Haparandas kommunalråd Sven Tornberg (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet