Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pia Näsvall, chefsläkare på Region Norrbotten, säger att alla som vill får ta blodprovet för att få veta om de fått antikroppar och blivit immuna mot coronaviruset covid-19. Foto: SVT/Micke Nyberg/ Erica Sundén

Storskaliga covidtester i kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten inför storskaliga covid-19-tester av antikroppar efter semestrarna.
Varje test som genomförs i kommunerna kommer att ersättas med 100 kronor.

Region Norrbotten förbereder sig för storskaliga så kallade serologitester i länets fjorton kommuner. Bland annat för att få fram uppgifter om hur många invånare som fått antikroppar och blivit immuna mot coronaviruset covid-19.

Enligt planerna ska blodproven tas av kommunerna och ersättas med 100 kronor per test, via lokala tjänsteköp.

”Viktigt test av befolkningen”

Regionens chefsläkaren Pia Näsvall menar att alla norrbottningar som vill ska kunna testas lokalt och sedan kommer hälsocentralerna att analysera resultatet.

För det kommer regionen att ta ut en egenavgift på 200 kronor.

-  Det handlar om ett test, ett blodprov, som visar om man har haft en genomgången infektion och har antikroppar, till skillnad från PCR-testerna som visar om man har en aktiv infektion. Det är viktigt att få reda på hur det ser ut i befolkningen och för den enskilde individen är det också viktigt att få veta om man har haft en infektion eller inte, säger hon.

Samma nivå som i maj

Just nu testas sjukvårds-och omsorgspersonal i Norrbotten, men det är bara början.

– Alla som vill får komma och ta det här blodprovet och vi kommer alltså betala kommunerna för att de genomför det och så tar vi hand om analyserna, säger Pia Näsvall.

Hur är läget med covid-19 i länet nu?

– Just nu är det ganska lugnt. Vi är nere på samma nivåer som vi hade i maj och det betyder att sjukvården kan hantera de smittade som kommer in och det är bra, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet