Gratis resor för funktionsnedsatta i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag får funktionsnedsatta i Luleå gratis kollektivtrafik till och från sina dagliga sysselsättningar.

– Det här har varit en önskan från våra funktionshinderföreningar under en längre tid och det känns roligt att vi nu kan tillmötesgå dem, säger Fredrik Hansson, socialnämndens ordförande.

Det är socialförvaltningen i Luleå som från och med den 1 januari 2018 erbjuder kostnadsfria resor till och från daglig verksamhet för funktionsnedsatta. Beslutet gäller personer som har så kallat LSS-stöd (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) och som har möjlighet att åka med kollektivtrafiken vilket i Luleå är omkring 200 personer. Omkring 100 personer fortsätter att åka med kommunens egna transporter.

För att finansiera gratisresorna har socialnämnden fått ett tillskott på 2,2 miljoner kronor.

– Det här är en jätteviktig satsning på våra funktionsnedsatta som gör ett väldigt fint arbete i sina dagliga verksamheter, säger Luleås kommunalråd Niklas Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.