Gratistidningar kan få presstöd

Publicerad

Idag lämnade utredaren Anette Novak medie-utredningen till kultur-ministern Alice Bah Kuhnke. Flera nya aktörer föreslås kunna få presstöd, bland annat digitala- och gratismedier.

Dagens presstöd försvinner enligt förslaget, ett modernare mediestöd ska kunna gå till fler på medie-marknaden.

De nya stödet föreslås träda i kraft i januari 2018:

Stöd till gratistidningar

En viktig nyhet i utredningen var att kravet på att upplagan ska vara betald för att ett stöd ska utgå försvinner.

Ett mediestöd ska även kunna gå till gratistidningar, men minst 60 % av innehållet  ska vara nyhetsmaterial därav ska 20 % vara egenproducerat.

– Det ökar möjligheterna för oss och det är det vi har väntat på – att få större möjligheter att förstärka den lokala journalistiken, säger Per-Ola Olofsson, vd vid Svenska civildatalogerna.

”Vi vill inte vara beroende av stöd”

Idag går presstödet till den mindre tidningen när konkurrerande tidningar finns på en ort.

I Luleå är det NSD som får presstödet, men enligt utredningen ska statens medel  till hela medieområdet fördelas enligt samma villkor.

–Vi agerar redan i dag på NSD som om presstödet skulle vara hotat framöver. Vi vill inte vara beroende av statliga stöd och vi skulle klara oss även utan presstöd,  men det finns ingenting i dag som tyder på att det skulle försvinna, säger NSD:s chefredaktör Kalle Sandhammar.

”Jättebra för Norrbotten”

Nystartade medier, medier till samiska folket och de nationella minoriteterna får lägre tröskelvillkor för stödet.

–Jättebra för Norrbotten eftersom vi har en del minoritetsspråk i länet. Kan man få nyheter på sitt eget språk så är väl det jättebra, säger Kalle Sandhammar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer