Grävmaskinist döms för vållande till annans död i arbetsplatsolyckan då 34-årige Niklas Andersson omkom. Foto: SVT

Grävmaskinist döms för vållande till annans död

Uppdaterad
Publicerad

Gällivare tingsrätt dömer en grävmaskinist för vållande till annans död. Det efter att den 600 kilo tunga skopan i den åtalades grävmaskin föll ned på 34-årige Niklas Andersson så illa att han avled. Grävmaskinisten döms till villkorlig dom och dagsböter.

Det var för ett och ett halvt år sedan som 34-årige Niklas Andersson omkom i en arbetsplatsolycka i Koskullskulle efter att han fått en 600 kilo tung grävskopa över sig. Enligt åtalet ska grävmaskinisten ha haft problem med den del som gör att man kan rotera och snedställa skopan och ett oljeläckage hade uppstått. En mekaniker tillkallades för att undersöka felet. Under tiden fortsatte arbetet, grävmaskinisten låste fast skopan och för att kontrollera om den satt fast skakade han den vilket den inte gjorde. Den föll ned i gropen och träffade Niklas Andersson.

Tingsrätten bedömer att olyckan orsakades av oaktsamhet och att grävmaskinisten använt en felaktig metod för att kontrollera att skopan satt fast. Han döms till villkorlig dom och dagsböter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer