Avalanche vill överföra hyresavtalet

Uppdaterad
Publicerad

Ingen skola eller multiarena har börjat byggas. Nu vill Avalanche Capital, som kommunen skrivit avtal med, överlåta det till ett annat bolag

Barents Center ska innehålla en ny gymnasieskola och multiarena som Haparanda kommun hyr för i snitt 22 miljoner kronor per år – i 25 år.

”Olyckligt”

Det var bolaget Avalanche Capital med affärsmannen Mikael Fahlander som vann upphandlingen och som är ansvariga för bygget. Men företaget Avalanche Capital vill att kommunen går med på att hyresavtalet överförs till ett annat bolag. Det oroar politiker i Haparanda.

Barentscenter i Haparanda

– Det är olyckligt att man inleder ett 25-årigt sammarbete på det här sättet, säger Sven Tornberg (C) gruppledare i fullmäktige i Haparanda.

Tveksamma medborgare

På stan i Haparanda är folk tveksamma men det finns också de som tror på Barents Center.

-Förhoppningsvis blir det av, men om man ska vara ärlig så ser det rätt svagt ut, säger Arto Suhonen.

Den tidigare fullmäktigepolitikern, socialdemokraten Åke Bolmgren, tror stenhårt på projektet.

– Jag var med dem som drev fram det här. Och ska Haparanda ha en framtid måste vi tro på det här, menar Åke Bolmgren.

Utanför folkhögskolan träffar vi eleven Maria Bertling.

– Jag tror inte det blir av. Allting står still, liksom.

Rävsax

Kommunen har tidigare låtit jurister se över om det är tillåtet att göra som Mikael Fahlander nu vill och kommit fram till att det finns en hel del frågetecken.

Centerns gruppledare Sven Tornberg menar att om man går med på Fahlanders krav, finns en risk att man bryter mot lagen om offentlig upphandling. Men att säga upp avtalet får också konsekvenser.

– Om vi häver avtalet, och man sen bedömer att vi inte hade rätt att göra det, då får vi betala ett stort skadestånd, säger Sven Tornberg (C).

Juristernas syn

På måndag ska  kommunstyrelsen få juristernas syn på en överlåtelse av avtalet för Barents Center. Men sannolikheten för att gällande överenskommelse att bygga Barents Center med multiarena och gymnasieskola upphävs är inte stor, menar samhällsbyggnadsnämndens ordförande Kurt Rosendahl (S)

– Om det varit solklart att avtalet döms ut hade det framkommit redan idag, menar Kurt Rosendahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barentscenter i Haparanda

Mer i ämnet