Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mina Dennert, grundaren av föreningen #jagärhär, pratar om hur viktigt det är att politiker och andra som utsätts för hat och nedsättande kommentarer inte står ensamma. Foto: SVT

Grundaren av #jagärhär: ”Stå inte ensamma inför hat och hot”

Uppdaterad
Publicerad

Det är viktigt att politiker som utsätts för hat på sociala medier inte ensamma ska hantera detta. Det menar grundaren av föreningen #jagärhär Mina Dennert som var en av talarna på en konferens i Luleå om civilkurage.

Mina Dennert menar att politiker och andra som utsätts för hat och nedsättande kommentarer inte står ensamma. Det är viktigt att partiet står bakom den enskilde politikern.

– Just det att man går ihop och söker stöd från andra så att man inte är ensam i situationer där man blir påhoppad.

Kan det här vara ett hot mot demokratin?

– Det kan det absolut vara. Just att man riktar sig mot politiker som ska driva våra frågor. Blir dom så skrämda att dom inte kan göra sitt arbete då kan dom inte företräda oss.

Positiva resultat

Föreningen #jag är här arbetar i sociala medier med att stävja hat och hot. Medlemmarna tipsar varandra om var gruppen behövs för att ge stöd till dom som utsätts. Tanken är att ingen ska stå upp ensam mot hatet, hot och nedsättande kommentarer. Och föreningen menar att deras arbete också gett positiva resultat.

– Vi har forskat en del på det och sett att dom som inte är medlemmar men som går in och hjälper till hyfsar sitt språk och börjar argumentera. Och framför allt så betyder det att dom som är utsatta vågar göra sitt jobb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer