Gruvan i Nautanen saneras?

Uppdaterad
Publicerad

Den sedan hundra år nedlagda gruvan i Nautanen utanför Gällivare är en miljöskandal. Fortfarande läcker tungmetaller ut i området runt gruvan och bäcken Imetjoki, som har förbindelse med Kalixälven, är idag ett dött vattendrag.

Idag sammanträder Miljödomstolen i Gällivare för att ta ställning till vad som ska göras med den gamla nedlagda koppargruvan.

Gruvan i Nautanen utanför Gällivare lades ned på 1920-talet och sedan dess har giftiga tungmetaller som koppar, zink, bly och kadmium läckt ut i området.

Tusentals kilo koppar har läckt ut

Beräkningar från Länsstyrelsen visar att kopparläckaget är så stort som 200 kilo per år. Totalt har naturen och de omgivande vattendragen belastats med drygt 20 000 kilo koppar.

Ägarförhållandena för gruvan i Nautanen har utretts, men idag går det inte att kräva av något enskilt företag eller person att de ska stå för saneringskostnaden. Staten har därför via Naturvårdsverket beslutat att området ska saneras och kostnaden har beräknas till 14 miljoner kronor.

Hotar älvar

I gruvområdet finns bäcken Imetjoki som, enligt Länsstyrelsens undersökningar, är starkt förorenad av utsläppen. Bäcken är idag ett dött vattendrag och Länsstyrelsens undersökningar visar att bäcken har förbindelse till omgivande sjöar och vattendrag som exempelvis Linaälven och Ängesån som i sin tur rinner ut i Kalixälven.

Marken ägs idag av det statliga skogsbolaget Sveaskog. Boliden som bryter koppar i Aitik har, enligt Länsstyrelsen, undersökningstillstånd att leta mineraler i området kring Nautanen.

Äntligen sanering?

Idag synar Miljödomstolen området på plats.

Det Miljödomstolen idag ska ta ställning till är vilken eller vilka metoder som ska användas för att sanera det gamla gruvområdet i Nautanen.

Här har Gällivare kommun anmält sitt intresse att stå som projektägare för den sanering som nu tros komma igång, hundra år efter att gruvbrytningen upphört.

Stora kostnader sanera

Efter dagens genomgång så ska Miljödomstolen besluta om vilken teknik som ska användas vid saneringen. I korthet handlar det om att vatten från sjöar i området ska avledas i syfte att förhindra att det rinner ner i bäcksystemet.

Tanken är också att allt gammalt gruvavfall ska tas bort och inneslutas för att sedan deponeras i området.

Förhoppningen är dessutom att åtgärderna ska leda till att den stendöda Imetjoki renas. Idag finns ingen fisk i bäcken däremot i bäcksystemet nedanför och enligt Länsstyrelsen är den fisken fullt ätbar.

Saneringen kommer att kosta 35 miljoner kronor och till största delen betalas av Naturvårdsverket och en mindre del av kommunen.

Christer Stenberg/Johan Jonsson/Catharina Isberg

christer.stenberg@svt.se

Fakta om Nautanen

Vid kopparmalmsfyndigheten i Nautanen bedrevs verksamhet mellan 1902-1908. På platsen finns det kvar gruvavfall i form av anrikningssand, varp och slagg.

När avfallet vittrar transporteras metaller till mark, grund- och ytvatten samt sediment.

I området planeras åtgärder och i egenskap av huvudman har Gällivare kommun skickat en tillståndsansökan med miljökonsekvensbeskrivning (MKB) till Miljödomstolen i juli 2009.

Länsstyrelsen Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.